Dé specialist in hotels in en rondom Florence

Piazza del Duomo (het plein van de Dom)

Dom van Florence

Duomo Santa Maria del Fiore (Onze Lieve Vrouw van de Bloemen)

Aan het Piazza del Duomo bevind zich een complex van gebouwen bestaande uit de Duomo (de Dom), het Baptisterium en de Campanile. Het complex is gebouwd op de plaats waarde 4e eeuws kerk van Santa Reparatie stond die in 1294 is afgebroken. (de resten zijn nog te zien in de crypte). Aan de bouw van de in 1294 begonnen Duomo Santa Maria del Fiore namen de beste architekten deel, onder wie Arnolfo di Cambio en Brunelleschie, die de koep construeerde. De op twee na grootste kerk van Italië werd in gebruik genomen in 1436. De bouw van de tweeschalige koepel met een doorsnede van 45 m was destijds een baanbrekende prestatie. In tegenstelling tot vroegere constructies staat deze op een tamboer en is vele malen hoger dan de omringende huizen. In de kerk/dom kunnen maar liefst 20.000 mensen.

Advertentie

Baptisterium San Giovanni

Deze achthoekige doopkapel (waar onder andere Dante is gedoopt) die naast de Dom staat is bekend om het plafond waar in kleurige 13e eeuwse mozaïeken het Laatste Oordeel wordt uitgebeeld. Daarnaast zijn de deuren van Lorenzo Ghiberti befaamd. Deze in 1401 aangebrachte deuren waren bedoeld om te vieren dat Florence bevrijd was van de pest. Deze zeer onderscheidende deuren van prachtig brons waren een van de eerste produkten van de Renaissance. De deuren van het Baptisterium zijn kopieën, de orginelen bevinden zich in het Museo dell’Opera del Duomo. De 10 panelen beelden bijbelse taferelen uit zoals Kaïn en Abel, Abraham, De val van Jericho etc.

Baptisterium Florence
Baptisterium in Florence

De Campanile (klokketoren)

Met zijn 85 meter is de Campanile 6 meter lager dan de koepel. Hij is bekleed met wit, groen en roze Toscaanse marmer. De vrijstaande Campanile van de Duomo is een van de elegantste bezienswaardigheden in florence en werd ontworpen door de geniale Giotto. De bouw begon in 1334. Het schitterende uitzicht op de Duomo en de stad is de klim van 414 treden zeker waard.

Advertentie


Ontdek het sfeervolle Florence!

Restaurants Florence Restaurants
Ponte Vecchio Florence Ponte Vecchio
Piazza della Signoria Piazza della Signoria
Winkelen in Florence Winkelen
Piazza del Duomo Piazza del Duomo
Fiesole Omgeving Florence
Cafes in Florence Café's
David van Michelangelo David van Michelangelo
Thumbnail kaart Toscane Plattegrond Toscane
Evenementen in Florence Evenementen
Uffizi galerij Uffizi Galerij
Thumbnail kaart Florence Plattegrond Florence