Dé specialist in hotels in en rondom Florence

David van Michelangelo

David van Michelangelo

David en Goliath

Het beroemde beeld van Michelangelo verwijst naar de overwinning van David over de reus Goliath en symboliseert de republikeinse triomf over de tirannie. Naast de ingang van het Palazzo Vecchio staat de David van Michelangelo (een kopie, het origineel uit 1501 bevindt zich in de Accademia), het eerste grote werk dat hij op 30-jarige leeftijd beeldhouwde uit één enkel stuk marmer. Dit kolossale klassieke naakt stelt de bijbelse held voor die de reus Goliath doodde. Het werd gemaakt in opdracht van de stad Florence en kreeg toen het voltooid was een plaats voor het Palazzo Vecchio. In 1873 werd het in de Accademia gezet om het tegen vervuiling en vernieling te beschermen. Een kopie van de David is te zien op zijn oorspronkelijk e plaats op het Piazza della Signoria; een tweede kopei staat midden op het Piazzale Michelangelo. Het beeld drukt een uitzonderlijke kracht en compositorisch evenwicht uit.

Advertentie

Galleria dell’Accademia

De kunstacademie in Florence werd in 1563 opgericht; het was de eerste school in Europa waar tekenen, schilderen en beeldhouwen werd onderwezen. Sinds 1873 hebben veel Michelagelo’s belangrijkste werken een plaats gevonden in de Accademia. Misschien de beroemdste van allemaal is zijn David (1501). In de grote zaal staan de Slaven (of Gevangenen) van Michelangelo, vier onvoltooide, slechts gechetste beelden, die echter vol leven zijn en die oorspronkelijk bestemd waren voor de graftombe van Paul Julius II te Rome. De gespierde figuren die zich uit het steenlijken te willen bevrijden behoren tot he tmeest dramatische dat Michelangelo heeft voortgebracht. De beelden werden in 1564 aan de Medici’s geschonken door de nicht van Michelangelo en vervolgens in 1585 naar de Grotta Grande in de Boboli-tuinen verplaatst, waar nu afgietsels van de oorspronkelijke beelden zijn te zien.

Galleria dell Accademia
Galleria della Academia

Piazzo Michelangelo

Het plein werd aangelegd in 1860 door Giuseppe Poggi en staat vol souvenirkraampjes en kopieën van door Mighelengelo gemaakte beelden. Zoals gemeld staat er ook een kopei van de originele David.

Advertentie


Ontdek het sfeervolle Florence!

Restaurants Florence Restaurants
Ponte Vecchio Florence Ponte Vecchio
Piazza della Signoria Piazza della Signoria
Winkelen in Florence Winkelen
Piazza del Duomo Piazza del Duomo
Fiesole Omgeving Florence
Cafes in Florence Café's
David van Michelangelo David van Michelangelo
Thumbnail kaart Toscane Plattegrond Toscane
Evenementen in Florence Evenementen
Uffizi galerij Uffizi Galerij
Thumbnail kaart Florence Plattegrond Florence