Dé specialist in hotels in en rondom Florence

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Het Plein van de Heerlijkheid

Het Piazza della Signoria ( Het Plein van de Heerlijkheid) staat recht tegenover het Palazzo Vecchio en heeft een zeer verrassende omgeving. In de Middeleeuwen rezen hier huizen van de Ghibellijnen die echter na de overwinnening van de Welfen met de grond gelijk zijn gemaakt,  waarna het verboden was om überhaupt iets op de ruïnes te bouwen. Dat verklaart de bizarre, maar tevens prachtige lege ruimte die is omgeven door paleizen en sober ies versierd met een Neptunes-fontein met betoverende waternimfen en de sierlijke Loggia dei Lanzi.  Reeds sindse de dertiende eeuw, toen begonnen werd met de bouw van Palazzo Vecchio is het Piazza della Signoria het hart van het politieke leven. Het plein is in feite een openbare beeldengallerij, waaronder de bekende (kopie van) de David van Michelangelo.

Advertentie

Firenze com’era (Florence zoals het vroeger was)

Wanneer u op de Piazza della Signoria staat, dan ziet u dat het plein enigszins schuin afloopt. Dat komt doordat hier in de Romeinse tijd het amfitheater van Florentina en twee badhuizen lagen. Als Florence geen romaans, gotische, renaissancistische en barokke schatten bezat, dan zou u zich zonder probleem kunnen toeleggen op het Romeinse verleden van de stad.  In de wijk tussen de Piazza della Signoria en de Piazza della Repubblica werd vroeger het Romeinse leger getraind en bestuurd. De hoofdstraat doorkruiste de huidge Piazza della Repubblica, het gebied eromheen was aangelegd in een patroon van kaarsrechte straten. En wist u de Via Cassia een blenagrijke verbindings- en bevoorradingsroute tussen Florence en Rome was ? Nog meer wetenswaardigheden vindt u in het museum Firenze com’era. Het ligt aan de Via dello Oriuolo en is de hele dag geopend behalve op dinsdag- en zondagmiddag.

Restaurants Florence
Piazza della Signoria

Groothertog Cosimo I De Medici

Op de foto aan de rechterkant ziet u het door Giambologna gemaakte ruiterstandbeeld uit 1595 van groothertog Cosimo I, de dman die Toscane onderwierp. Een ander bekend beeld (zie foto bovenaan) is die van de Neptunus-fontein van Ammanannati (1575), waarbij een Romeinse zeegod is omgeven door waternimfen ter herinnering van de Toscaanse overwinningen op zee.

Advertentie


Ontdek het sfeervolle Florence!

Restaurants Florence Restaurants
Ponte Vecchio Florence Ponte Vecchio
Piazza della Signoria Piazza della Signoria
Winkelen in Florence Winkelen
Piazza del Duomo Piazza del Duomo
Fiesole Omgeving Florence
Cafes in Florence Café's
David van Michelangelo David van Michelangelo
Thumbnail kaart Toscane Plattegrond Toscane
Evenementen in Florence Evenementen
Uffizi galerij Uffizi Galerij
Thumbnail kaart Florence Plattegrond Florence